Преболедувалите COVID-19 имат по-добра защита срещу Делта варианта от ваксинираните, показват резултатите

...
Преболедувалите COVID-19 имат по-добра защита срещу Делта варианта от ваксинираните, показват резултатите
Коментари Харесай

Преболедувалите COVID-19 с по-траен имунитет срещу Делта от ваксинираните |

Преболедувалите COVID-19 имат по-добра отбрана против Делта разновидността от имунизираните, демонстрират резултатите от американско изследване, представени от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Според учените това дава съображение да се счита, че естествено добитият имунитет е по-силен ваксинационния против тази вариация на новия ковид. Изводът е на здравни специалисти от щатите Калифорния и Ню Йорк, където е направено изследването. Общото им население съставлява 18 % от това на Съединени американски щати.

Данните са от интервала сред май и ноември предходната година, когато разновидността Делта беше преобладаващ в страната. Авторите категорично акцентират, че изследването е направено преди да бъде утвърдено слагането на бустерна доза от ваксина против COVID-19.

Защитата против Делта е най-висока при хора, които са преболедували и имунизирани , а най-ниска - при тези, които нито са срещали с вируса, нито са ваксинирани против него, сочат данните от изследването.

Въпреки това имунизацията остава най-сигурната тактика против COVID-19, сочи отчетът, оповестен от Центровете за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати.

" Доказателства в този отчет не трансформират рекомендациите за имунизация " , съобщи доктор Бен Силк от Центровете за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати и един от създателите на документа.

Преболедуването на COVID-19 със признаци основава прочут имунитет, само че въпреки всичко е доста по-безопасно да получите отбрана след имунизация, а не след възпаление " , е мнението на имунолога Джон Уери от университета на Пенсилвания.

Експертите означават, че данните от изследването може да са повлияни от голям брой фактори, измежду които допустимо понижаване на успеваемостта на имунизацията с течение на времето при доста хора, спазването на противоепидемичните ограничения и други.

Освен това тези, които изрично отхвърлят да се имунизират, е малко евентуално да бъдат тествани и изследването включва единствено лабораторно доказани случаи, прибавя имунологът Уери.

Резултатите от проучването не се отнасят за разновидността Омикрон на новия ковид, с който сега са инфектирани 99,5% от инфектираните в Съединени американски щати. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР